De kracht van stil zijn

Na het uitgeven van mijn boek in September 2017 verloor ik de verbinding met mijn werk en het schrijven van mijn boek was daar zeker een oorzaak van. Immers in mijn boek Jippie! Ik ben een hoogsensitieve vrouw beschrijf ik de 3 fasen die je doorloopt naar een leven waarin je steeds dichter bij jezelf komt, en je leven zo in gaat richten dat juist door ‘jezelf te zijn’ je een waardevolle plek inneemt in de samenleving.

Nu heb ik de afgelopen 20 jaar die 3 fasen al diverse malen doorlopen, maar nu kwam met het schrijven een heel oud verlangen weer boven. Ik omschrijf het als ‘leven in elegante eenvoud en waarbij alle blingbling is losgelaten’. Het heeft te maken met gebruik maken van je eigen kracht, puurheid, zuiverheid, wijsheid, helende vermogens, in verbinding leven met het krachtveld om je heen. Maar ook met geloven in mijzelf en keuzes maken die voortkomen uit mijn innerlijk weten. Ik tekende het meer dan 10 jaar geleden als een vrouw boven op de berg welke alleen gehuld was in een zwierige jurk over haar verder naakte lichaam. Voor mij is deze tekening altijd een reminder gebleven voor de weg die ik mag belopen.

En zo werd ik stil in de winter van 2017 en kon ik de uitnodiging voelen om te spelen met mijn leven. Ik had een bijzonder mooie en intense tijd waarin ik mijzelf toestond te groeien in zaken die al lange tijd speelden maar waar ik niet voldoende ruimte voor had vrijgemaakt en waarvan ik mij had af laten leiden door vanalles. Ik had mij vooral laten meesleuren in het vervolg geven aan zaken die al liepen. Om heel eerlijk te zijn, als je met je hart al bezig bent met iets nieuws maar je arbeid gaat naar oude zaken, dan gebeurt er niet zoveel. In dit stadium werken coachtrajecten niet meer, maar moet je bij jezelf diep naar binnen om het verlangen te voelen en tot uiting te laten komen.

Ik ontdekte dat spelen voor mij betekent dat ik alchemie bedrijf. Ingrediënten die ik lekker vind of waar ik blij van word in mijn kookpot stoppen en dan komen tot het lekkerste resultaat. Dat heb ik het afgelopen jaar gedaan. Steeds opnieuw een ander brouwsel gemaakt, een beetje meer van het één en wat minder van het ander, iets toegevoegd, iets weggelaten, gezocht naar nieuwe ingrediënten en nieuwe ingrediënten aangereikt gekregen. Zo maakte ik in figuurlijke zin mijn goud. Dit proces van brouwen is voor mij Levenskunst bedrijven.

Hiermee bedoel ik niet dat alles wat in je leven verschijnt overgoten is met de saus van “hallelujah”. Absoluut niet zelfs. Levenskunst bedrijven is met je ziel en zaligheid verbinden aan activiteiten waar je je toe aangetrokken voelt, de omstandigheden van het leven die zich op dat moment voordoen en de mensen die je liefhebt en die verschijnen op je pad. Het is ook keuzes maken en soms zaken loslaten die je niet meer voeden, waar teveel energie naartoe gaat en waarvan te weinig terugkomt. Het is ook het loslaten van mensen die jouw energie gebruiken om hun eigen plaatje kloppend te krijgen maar waarbij hun plaatje niet meer resoneerde met mijn plaatje. Het is loslaten van ‘de verantwoordelijkheid voelen en dragen van anderen’ en de volledige verantwoordelijkheid nemen voor jezelf.

Dit is een bijzondere weg voor mij. Immers als hoogsensitieve vrouw liet, en laat ik mij nog wel eens, wegtrekken bij waar het voor mij in het leven om draait. Dit zijn de heel essentiële en eigenlijk ook heel pure zaken. Zoals de liefde, goed doen voor elkaar, in harmonie zijn maar ook eerlijkheid. Het genieten van dagelijkse zaken. Het zijn de planten en de dieren in de tuin. De dagelijkse wandeling in mijn omgeving, genieten van thuis, mijn gezin, mijn partner en een goed gesprek met deze of gene. Het zijn vaak ogenschijnlijk kleine dingen. Maar het afgelopen jaar heb ik ondervonden dat het voor mij het enige is waar ik echt intens gelukkig van word. Zo kan ik steeds beter onbelangrijke zaken skippen en beter met de uitdagingen op mijn pad omgaan omdat ik ze terug kan brengen naar daar waar het voor mij echt om draait.

Dus dit jaar van innerlijke stilte, van mijzelf bevrijden van zaken die mij ervan weerhielden te groeien in vrijheid, leidde mij naar mijn eigen weg. Ik liet o.a. angsten los van niet goed genoeg te zijn, angst om fouten te maken en ik heb ervaren hoeveel ballast ik nog in mijn systeem droeg ondanks mijn 20 jaren werken aan bewustwording en de vele trainingen, cursussen, coaches en therapeuten op mijn pad. Wat heel vaak voorbij kwam het afgelopen jaar was het loslaten van wat ik gedurende mijn levensjaren allemaal aangeleerd heb. En dan vooral het loslaten van alle vaste waarden, normen, ideeën, methodes, handelingen, gespreksvormen. Dit jaar was ik mijn eigen coach, therapeut en ontwikkelde ik een zelfzorg en zelfhelingsprogramma voor mijzelf. Met de nadruk op MIJZELF. Want ik heb ook ervaren dat het voor mij belangrijk is om het op mijn eigen wijze te doen. Een op maat programma voor mijzelf te maken.

En dat is waar ik jou graag bij wil helpen. Het vinden van je eigen zelfzorg en zelfhelingsprogramma zodat je een vrij mens wordt en je eigen pad van LEVENSKUNST gaat bewandelen. Minder afhankelijk worden van anderen, van coaches en therapeuten maar meer de gelijke worden van je medemens. Je bent dan in staat  hulp te vragen vanuit een groter bewustzijn en dit brengt een waardevoller resultaat.

Ik kan van te voren niet zeggen hoe jouw pad eruit komt te zien. Of je gezonder, fitter, mooier wordt, ik weet het niet. Ik weet ook niet hoe jouw zelfhelingsmethode eruit gaat zien want die ga jezelf ontdekken. Wat ik wel weet is dat als jij jouw pad van Levenskunst gaat bewandelen het leven je zaken aan gaat reiken die bijdrage aan levensvreugde. Levensvreugde die ervoor zorgt dat je om kunt gaan met het leven zoals het bij jouw aandient en altijd een bijdrage is aan de ontwikkeling van jezelf. Levensvreugde omdat je sterker wordt in het leven te leiden op een wijze die bij je past!

Ben je geinteresseerd geraakt, kijk dan eens op mijn website naar het aanbod.

En als SUPERcadeau geef ik je de mogelijkheid de video’s te bekijken van de hele online jaartraining. Ik vraag er geen geld voor omdat ik wil dat elke HSP vrouw moet kunnen groeien in haar zijn. Ik heb immers zelf ervaren hoe nodig het is om te komen bij eigen vrijheid en eigen wijsheid. Ik vraag wel een klein tegenprestatie. Niet aan mij maar een iemand uit jouw omgeving die wel iets moois verdient. Kijk hier voor de voorwaarde. Ik hoop dat je erbij bent!

About the Author

Leave a Reply 2 comments