HSP en Balans (3)

HSP en Balans in relatie tot Deelpersonen

In de psychosynthese spreekt met van deelpersonen. Jij als persoon bestaat uit vele delen/rollen/ikken die tezamen jou als persoon maken. Ik spreek in dit blog over deelpersonen (DLP). Je kunt hierbij denken aan je DLP als moeder, partner, kind, reiziger, arbeider, musicus, etc., echter ook aan ‘de vergeetachtige’, ‘de hoogsensitieve’, ‘de lieve’, ‘de verdrietige’, ‘de verzorger’ etc. Er zijn echt heel veel DLP.  Verschillende DLP kunnen met elkaar in strijd zijn, of juist bevriend raken. Zo kan er een ‘nieuwe deelpersoon’ ontstaan. Denk bijvoorbeeld eens aan ‘de Bitch’. (samenwerking tussen ‘de vrouw’, ‘de gekwetste’, ‘de boze’  en ‘de mondige’? of wellicht een heel andere combinatie )

 

Ieder persoon is uniek

Ieder persoon bestaat uit alle DLP die er zijn echter elk persoon heeft een andere verdeling in de mate waarin ze een rol spelen in jouw leven. Vaak heb je er enkele tientallen die je wel het meeste inzet in je leven. Ook hier blijkt weer uit dat ieder persoon uniek is. We hebben allemaal andere DLP die op de voorgrond staan. En dan manifesteert iedere DLP bij elk persoon anders omdat het o.a. afhankelijk is van de persoonlijke omstandigheden van desbetreffende persoon.

 

Hoogsensitieve moeder of partner

Als jij als moeder of partner veel last hebt van je karaktereigenschap hoogsensitiviteit is dit van invloed hoe jij deze rol vervult. Het zou dan zo maar kunnen dat er relatief gezien veel aandacht en/ of tijd naar deze DLP gaat. Het directe gevolg hiervan is dat  andere deelpersonen geen of te weinig aandacht krijgen. Dat wordt voelbaar als er DLP in jou zijn die ook heel graag aandacht willen hebben en het niet krijgen. Dan ervaar je onbalans in jezelf.

 

Gesprekken in je hoofd

We kennen allemaal het fenomeen dat je ‘gesprekken in je hoofd’ voert. In zo’n geval zijn er diverse deelpersonen aan de praat met elkaar. Veelal komt zo’n gesprek voort vanuit twijfel, angst, zorgen, onzekerheid, onvrede en zijn de deelpersonen die relateren met deze emoties aan het woord. Zulke gesprekken kosten je veel energie en leveren uiteindelijk weinig tot niets op. Deze gesprekken hebben vaak tot gevolg dat je kiest voor schijnbare veilige en vertrouwde keuzes. Zo blijf je in je comfortabele zone zitten. Maar hoe comfortabel is die zone nog?

Na de informatie hierboven gelezen te hebben denk je dan dat het goed voor je is om de deelpersoon ‘de hoogsensitieve’:

  1. veel aandacht te geven
  2. weinig aandacht
  3. te laten samenwerken met andere deelpersonen
  4. anders, nl……………………………

Ik lees je antwoord graag in het commentaarveld hieronder.

Binnen de onlinetraining ‘Heel je Sensitieve Vrouw’ geeft het werken met deelpersonen veel inzicht in de wijze waarop iemand haar leven vormgeeft. Na de zomervakantie van 2017 krijgt deze training een prominente rol in de community HSPvrouw. Mijn doel is dat elke hoogsensitieve vrouw de mogelijkheid moet hebben zich te ontwikkelen in deze karaktereigenschap en dat dit niet afhankelijk moet zijn van tijd, geld of persoonlijke omstandigheden. In augustus hoor je hier meer over! Fijne zomer!

About the Author

Leave a Reply 3 comments