HSP en Loslaten (2)

HSP en Loslaten van 16 zaken die je hinderen om blijer te leven

Moeite hebben met zaken los te laten komt voort uit een grote mate van controledrang. Controle om het precies zo te krijgen zoals jij het al kent en denkt dat je het kunt hanteren. Als je hierover nadenkt dan kun je tot geen andere conclusie komen dan dat je jouw leven leeft vanuit angst. Angst voor het onbekende en angst dat jij niet met de uiteindelijke situatie om kan gaan. Wat een andere energie geef je aan het leven als je het leven aangaat vanuit ontvankelijkheid. Voel je ‘m?

Hieronder beschrijf ik 8 van de 16 belemmeringen die ervoor kunnen zorgen dat je leven stagneert. Een vreugdevol leven kenmerkt zich door de altijd voortdurende energie die voorwaarts gaat en er voor zorgt dat je meebeweegt met het leven. Zo dans je als het ware het leven!

Altijd gelijk willen hebben

Sommige mensen zitten zo vast in hun overtuigingen dat ze niet meer in staat zijn te luisteren naar anderen. Wat zij vinden, zo is het. Opvallend is dat zij vaak dezelfde gesprekken voeren. Een gevolg van dergelijk gedrag is dat je vaak geconfronteerd wordt met mensen die ook gelijk willen hebben of met mensen die het gesprek niet meer met je aangaan en zich letterlijk terugtrekken. Zo heb je dus eigenlijk geen contact met de ander. Waarin herken jij je als HSP ‘er?

Drang naar controle

Het liefst willen ze alles beheersen en dat alles verloopt volgens hun plan. Zo kunnen zij de situatie hendelen en durven ze stappen te zetten omdat alles van te voren al is bedacht, onderzocht en geregeld. Herken jij mensen die aan deze beschrijving voldoen of wellicht jezelf? Maar hoe zet je het leven dat je leidt op slot door zo te leven?

Beschuldigen

De verantwoordelijkheid nemen voor de dingen die jij zelf hebt gedaan heeft als direct gevolg dat je anderen niet de schuld ergens van geeft. Kijk altijd eerst waarin jouw aandeel in een kwestie zit en waarom zaken niet zijn gegaan zoals je wenste.  Door op een dergelijke manier naar kwesties te kijken leer je echt enorm veel.

Negativiteit

Leven in negativiteit is destructief. De energie van negativiteit zorgt ervoor dat nog meer negativiteit naar je toekomt. Stap onmiddelijk uit deze negatieve spiraal als je deze herkent en kies voor positiviteit.

Limieten opleggen

Zodra dat je een limiet bepaald hebt,  betekent dit meteen dat je nooit verder komt dan de gestelde limiet. Dat is heel jammer want zo blokkeer je direct de weg naar het hoogst haalbare. Door geen grens of limiet te stellen kom je in een vrijere flow en creëer je onbegrensd. Dat geeft dan ook meteen een positieve energie!

Klagen

Binnen de groep hoogsensitieve personen wordt veel geklaagd. Aan de ene kant is het best logisch want er zit een hoop frustratie bij deze groep omdat ze vaak niet hebben kunnen waarmaken wat ze eigenlijk wel wilde doen of zijn. Als je in de slachtofferrol bent beland is het nu de hoogste tijd om eruit te stappen.

Kritiek

In kritiek geven op anderen en zichzelf zijn HSP ‘ers heel goed.  Maar oh, wat doe je jezelf hier veel kwaad mee. Je zelfwaardering verdwijnt en frustratie verschijnt. Mee ophouden alsjeblieft!

Indruk maken

Binnen de HSP ‘ers is er een groep die meer extravert is. Zij worden High Sensation Seekers genoemd. De valkuil van deze groep is dat ze zo hun best gaan doen om indruk te maken. Zie het als een ballon opblazen. Je blijft maar pompen totdat de ballon uiteindelijk te vol is en kapot klapt. Met alle gevolgen van dien. Belangrijk is dat je voelt wat je aan het doen bent en jezelf op tijd een halt toeroept. Immers die pure indruk geven van wie je bent doe je niet door jezelf op te blazen!

In het volgende blog worden de volgende 8 zaken besproken die je belemmeren!

Herken jij jezelf in één van de bovenstaande beschrijvingen of is er een andere belemmering waar jij het meeste hinder van ondervindt? Schrijf deze dan gerust hieronder op. Dan neem ik jouw punt mee in het volgende blog!

Een hartelijke groet,

Brigitte

PS: Wil je graag in je sensitieve kracht komen, kijk dan eens naar mijn aanbod. Het bestaat o.a. uit:

* Online jaartraining Heel je Sensitieve Vrouw (is een onderdeel van de community HSPvrouw.nl)

* Starterspakket HSPvrouw

* Workshops

* Jaartraining

 

 

About the Author

Leave a Reply 1 comment