Kijk jij uit naar de feestdagen of zie jij er juist tegenop?

Nog een paar dagen en December start. December, gekenmerkt door donkere en lange avonden, Sinterklaas, de Zonnewende op de 21e (lichtfeest), Kerstmis (geboortefeest) en Oud op Nieuw (overgangsfeest van oud naar nieuw).

De kans is groot dat je in deze periode van het jaar zonlicht enorm gaat missen. Zowel op lichamelijk niveau als op geestelijk niveau hebben we zonlicht nodig. Je kunt overwegen om extra vitamine D te slikken en er bewust voor kiezen elke dag naar buiten te gaan om het licht dat er is op te nemen.

Ik merk zelf dat ik in deze donkere tijd van het jaar op een andere plek in huis ga werken. Mijn kantoorruimte is redelijk donker en juist nu kies ik voor de tuinkamer of mijn keuken omdat hier meer daglicht naar binnen komt. Het helpt mij. Daarnaast ga ik rond het middaguur altijd een flinke wandeling maken met de hond. Hier aandacht aan besteden is niets anders dan zelfzorg toepassen en jij weet zelf in welke mate je last hebt van minder zonlicht.

Naast de bepalende factoren vanuit de natuur die van invloed kunnen zijn op je welbevinden zijn er ook een aantal zeer bepalende factoren die voortkomen vanuit onze cultuur. Ik denk dan met name aan de feesten die we vieren. Voor de één is December een maand waar je naar uitkijkt en voor de ander een maand waar ze ‘s nachts van wakker kan liggen. Om verschillende redenen overigens.

Als ik de bovengenoemde feesten bekijk hebben ze allemaal een zeer symbolische betekenis. De symboliek van goedheid en geven, van licht, van geboorte en van afsluiten en opnieuw starten. Ik schets het eenvoudig omdat ik je wil laten zien dat er heel essentiële boodschappen ten grondslag liggen aan elk feest.

En wat doen wij? De meesten onder ons vieren niet meer de essentie maar zijn bezig met ‘het moet gezellig zijn’ en ‘wat is daar voor nodig’. Men koopt cadeaus, eet en drinkt zeer uitgebreid en vaak zelfs overdadig en middels allerlei marketingactiviteiten worden we ruimschoots geïnformeerd hoe een feestdag anno 2016 eruit moet zien. We vullen deze dagen niet meer vanuit onze eigen lichtkracht maar laten deze vertroebelen door opgelegde protocollen, verwachtingen en uitspattingen. Ver weg van de essentie!

Er is zoveel ‘bling bling’ geplaatst rondom een periode die van oorsprong zo potentierijk en eenvoudig is. Een periode die je uitnodigt bij jezelf naar binnen te gaan en in zicht te krijgen waar de komende tijd jouw licht naartoe mag gaan en wat er geboren mag worden. Om daar, als de dagen zich weer vullen met meer zonlicht, de aandacht op te vestigen en ze tot een creatie te brengen. Zoals ik er naar kijk vraagt het om een ander soort invulling van feestvieren en waarbij de nadruk ligt op verbinding met jezelf en van daaruit de verbinding met anderen aangaan en verdieping.

Nu we zo ver van de essentie weg zijn, zie je ook dat het stress brengt en van invloed is op het gedrag van vele mensen. Men moet ineens dealen met (financiële) zorgen,  lichamelijke klachten door de overvloed, eenzaamheid, tekorten, de grote welvaartsverschillen die in de wereld zijn, keuzestress, met verwachtingen en verplichtingen etc. etc.

Ik verwacht dat jij jezelf wel in één of meerdere issues herkent. Maar besef ook dat deze issues spelen bij heel veel meer mensen. Wat je nu juist ziet in deze periode, die toch zeker ook een periode is van vrede en samenzijn, is dat er op energetisch niveau de ongenoegens en onvermogens en alle emoties en gevoelens die hierbij horen, worden uitgestraald. Dit is absoluut van invloed op de kwaliteit van samenzijn. Het is niet zichtbaar maar o zo aanwezig.

Zelf had ik jaren dat ik totaal geen trek in eten had bij het kerstdiner. Ik zat namelijk al vol van de energieën die in de ruimte gingen. Vol van al het innerlijk gepruttel in mij omdat ik ergens aan deelnam waar ik niet wilde zijn of in ieder geval niet zo lang wilde zijn.
Juist omdat ik zo goed energieën aanvoel, was ik al ruim voordat het plaatsvond, bezig met de ‘clash’ die in de lucht hing. De grapjes, de gesprekken en de onderlinge verhoudingen waren namelijk voor een groot deel geladen met wat ik noem ‘oude energie’. Oude energie gebaseerd op wat er in het verleden is gebeurt en de verhoudingen van toen. Het maakte dat ik in een staat van opperste alertheid was en ik mijzelf volledig weggaf aan de situatie. Vooral om in te kunnen grijpen als de sfeer dreigde te verslechteren.

Als je echt uitkijkt naar deze maand, er met volle teugen van geniet dan moet je maar één ding doen en dat is ervan blijven genieten. Dan is dit blog verder niet voor jou 🙂

Maar als je ervaart dat je in deze maand uit je doen bent, al dan niet gebaseerd op voorgaande jaren, dan vraagt deze maand om een kijkje bij jezelf naar binnen te maken en in beeld te krijgen wat de oorsprong is van dit oncomfortabele gevoel.

Aanstaande woensdag 30 november 2016 geef ik een webinar over hoe om te gaan met de feestdagen. Ik zal het blog van vandaag verder uitdiepen en je voorzien van een aantal tips. In dit webinar zal ik ook de vragen beantwoorden die de leden van community naar mij toe hebben gestuurd. Het wordt een lekker praktisch webinar. Ben je er ook bij?
Opgeven kun je hier

Heb jij een ervaring met een positieve verandering aanbrengen m.b.t. de decembermaand  die jou heel goed heeft geholpen. Schroom niet en deel deze in het commentaarveld hieronder. Je zult er vele vrouwen mee helpen!

About the Author

Leave a Reply 2 comments